Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΥΛΕΣ


Άποψη από τα Καλλεργιανά Κισάμου

1845 - 1930

Όταν ακούμε το όνομα "Καραγκιουλές", το μυαλό των περισσοτέρων πάει στον πασίγνωστο σκοπό συρτού. Δεν είμαστε μακριά από την πραγματικότητα. Ο Καραγκιουλές σκοπός φέρει το όνομα του συνθέτη του. Μουσταφά Καραγκιουλές. Τούρκος υπήκοος από τα Καλλεργιανά Κισάμου. Στην εποχή του ήταν από τους καλύτερους βιολιστές. Ξακουστός και σαν καλλιτέχνης, αλλά και σαν άρχοντας. Από το βιβλίο του Αθαν.Δεικτάκη "Χανιώτες Λαϊκοί Μουσικοί που δεν υπάρχουν πιά, Ά τόμος" παίρνουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες μιας και η εποχή τότε ήταν δύσκολη, κι ακόμα πιο δύσκολες έως και επιφυλακτικές οι μαρτυρίες των γερόντων που τον πρόλαβαν. Λέγεται ότι δεν ξεχώριζε τον κόσμο, είτε χριστιανοί, είτε μουσουλμάνοι, αυτός συμμετείχε κανονικά στα γλέντια όλων. Ο θρυλικός Χάρχαλης σε μαρτυρία του στον Ιωάννη Παπαδάκη (1970) είχε πεί ότι ο Καραγκιουλές τον είχε επηρεάσει ακουστικά και ότι ήταν "άσσος" στο βιολί. Δυστυχώς, δεν έχουν διασωθεί τα ονόματα των συνεργατών του Καραγκιουλέ ώστε να ξέρουμε λίγα περισσότερα πράγματα για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Αυτά όμως που έχουν μείνει σαν ιερά κειμήλια, είναι τα συρτά του, οι προσωπικές και αψεγάδιαστες συνθέσεις του, που αντέχουν στον χρόνο, σαν τον καλό μαρουβά.
Ο Καραγκιουλές, μετά και την υποχώρηση των Τούρκων στα αστικά κέντρα της Κρήτης αρχικά και μετά την πρώτη ανταλλαγή πληθυσμών, έφυγε για την Σμύρνη, όπου και χάθηκαν τα ίχνη του. Από μαρτυρία του Αθ.Δεικτάκη στο αφιέρωμα του για τον τρανό καλλιτέχνη, κάποιοι Κισαμίτες στρατιώτες τον συνάντησαν στην Σμύρνη το '22, γερασμένο όμως.

Οι αθάνατοι σκοποί του είναι:

1ος συρτός Καραγκιουλές το 1882.
2ος συρτός Καραγκιουλές το 1886.
Γιουσούφης συρτός το 1888.
Καλλεργιανός συρτός το 1890.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΕΝΤΑΚΗΣ




Στη νέα γενιά των Κισαμιτών λαγουτιέρηδων που σταδιοδρομεί στην κρητική μουσική ανήκει και ο Νίκος Μαρεντάκης με καταγωγή από τα Μαρεδιανά Κισάμου. Γεννήθηκε το 1979 και από μικρός ασχολείται με το λαγούτο. Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε από τον βετεράνο λαγουτιέρη, Μιχάλη Πολυχρονάκη και δεν άργησε να φανεί το ταλέντο του. Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες, ακόμα και της περασμένης γενιάς. Στο οικογενειακό του δέντρο βρίσκουμε άλλον ένα περίφημο καλλιτέχνη, τον λαγουτιέρη Θεοχάρη Μαρεντάκη.
Ο Νίκος Μαρεντάκης με το επιβλητικό παρουσιαστικό και το λεβέντικο παίξιμο έχει συμμετάσχει σε πολλές συνεστιάσεις τόσο στην Κρήτη, όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια "ζυγιάζει" με τον Αντώνη Μαρτσάκη, όπου μαζί έχουν από κοινού ηχογραφήσει και 2 cd.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΛΑΣΤΑΚΗΣ

Βασίλης Καρεφυλλάκης - Χαρίλαος Βλαστάκης (Από το Ράδιο Ριζίτες)



Ο λαγουτιέρης Χαρίλαος Βλαστάκης ανήκει στην γενιά των καλλιτεχνών που ήδη έχει "μεστώσει" στην μουσική μας παράδοση. Γεννήθηκε στις Λουσακιές Κισάμου, στο χωριό με την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση και κουλτούρα.
Κατά την σταδιοδρομία του έχει να επιδείξει σπουδαίες συνεργασίες με όλα τα μεγάλα ονόματα της περιοχής, αλλά και με νεώτερους του καλλιτέχνες όπως ο Ηλ.Χορευτάκης, ο Δημ.Αναγνωστάκης, ο Γ.Μενεγάκης κ.α.
Δισκογραφικά έχει συμμετάσχει σε δουλειές του Ηλία Χορευτάκη, με τον οποίο για αρκετά χρόνια αποτέλεσαν ένα καταπληκτικό δίδυμο, αλλά και σε αρκετές ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις. Το παίξιμο του, σεμνό και στρωτό και το τραγούδι του εξαίσιο. Ο Χαρίλαος Βλαστάκης έχει διατελέσει και δάσκαλος του λαγούτου σε πολλά νέα παιδιά και συνεχίζει ακούραστος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην μουσική μας παράδοση.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ






Ο Μανώλης Φαντάκης γεννήθηκε το 1972 στα Χανιά και κατάγεται από το χωριό Κοτσιανά Κισάμου. Είναι εγγονός του παλαιού βιολιστή, Νικόλαου Φαντάκη ή Ζερβού.
Στα παιδικά του χρόνια ξεκίνησε το βιολί, μαθήτευσε στον σύλλογο του "Χάρχαλη" με τον Σταύρο Καντηλιέρη και μετέπειτα με τον Κώστα Παπαδάκη ή Ναύτη. Σε ηλικία 13 ετών εμφανίστηκε στο πρώτο του γλέντι σε γάμο.
Είναι μανιώδης βιολιστής, με εξαιρετικούς αυτοσχεδιασμούς και το ρεπερτόριο του είναι πολύ πλούσιο. Έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο δισκογραφικές δουλειές και τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον λαγουτιέρη Αρτέμη Πεντάρη.