Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΗΛΙΑΣ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗΣ-ΖΩΝΤΑΝΑ!!!

Δείτε και ακούστε τον Ηλία Χορευτάκη στα μεγάλα του κέφια σε κάποια ζωντανή του εμφάνιση. Οι σκοποί που ακούγονται είναι: Καλλεργιανός συρτός, Σφηναριώτικος συρτός.Το παίξιμο του μυρίζει "Κίσαμος" πέρα για πέρα!


ΣΥΡΤΟΣ:Η ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ

Εν συνεχεία του προηγούμενου θέματος μας, δείτε εδώ τους Ρουματιανούς να χορεύουν τον γνήσιο κισαμίτικο συρτό με τα απλά,παλαιϊκά και αρχοντικά ταλίμια, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς και λοιπές φιγούρες που παραπέμπουν σε....ταρζάν και μπαλαρίνες! Αυτός είναι ο συρτός, έτσι όπως πρέπει να χορεύεται, σεμνά και στρωτά. Μακάρι να ακολουθούσαν αυτό το βιωματικό παράδειγμα όλα τα σημερινά χορευτικά συγκροτήματα, αν θέλουν να λένε ότι επιτελούν πολιτιστικό έργο.


ΣΥΡΤΟΣ: ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΦΑΟΥΛ!!

Αφορμή για αυτό το θέμα, είναι ένα βιντεάκι που έστειλε ένας φίλος. Στο βιντεάκι αυτό χορεύουν τα μέλη κάποιου χορευτικού συγκροτήματος. Φαινομενικά χορεύουν συρτό, στην ουσία όμως χορεύουν κάποιον χορό άγνωστης προελεύσεως και ταυτότητας. Κωλοτούμπες, φολκλορικές φιγούρες, τσαλιμάκια "μπαλετίστικα" που θα'λεγε και ο μακαρίτης ο Ναύτης. Τέλος πάντων, μιλάμε αυτή την στιγμή για μια εκτέλεση(στην κυριολεξία) χορού που προσβάλει τα ήθη και τις περγαμηνές που συνοδεύουν την ιστορία του αληθινού κισαμίτικου συρτού! Μπορεί κάποιος, για να δικαιολογήσει αυτό το θέαμα, να επικαλεστεί την "παγκρήτια" διαφοροποίηση αυτού του χορού, όπως και να'χει όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι εκτροχιαζόμαστε από την ρίζα του χορού. Για του λόγου το αληθές...δείτε το βιντεάκι και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.