Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ.....ΣΥΝΘΕΤΗΣ;

Βιολί: Γιώργης Μαριάνος



Αφορμή για αυτό το κείμενο είναι μια συζήτηση που είχα τις προάλλες με κάποιον φίλο από το Ρέθυμνο, ο οποίος υποστήριζε με σθένος ότι ο Γιώργης Μαριάνος είχε συνθέσει κάποιους σκοπούς συρτών. Ξέρω καλά ότι ο Μαριάνος μπορεί να ήταν ένας δεινός δεξιοτέχνης του βιολιού, όμως δεν είχε συνθέσει κάποια συρτά. Παρόλα αυτά, έψαξα, ρώτησα, ερεύνησα πάλι την δημιουργική πλευρά του Μαριάνου. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Καμία απολύτως σύνθεση δεν αποδίδεται στον Γιώργη Μαριάνο. Είναι πολύ εύκολο όμως το να δημιουργηθεί κάποιο μπέρδεμα, κι αυτό γιατί, ο πατέρας του Γ.Μαριάνου, ο Αντρέας Μαριάνος ή Μαριαναντρίκος, ήταν όντως συνθέτης κρητικών συρτών. Στο blog μας που περιέχεται το βιογραφικό του Μαριαναντρίκου, μπορεί κανείς να ανατρέξει και να δεί τις συνθέσεις του, που σχεδόν όλες παίζονται μέχρι τις μέρες μας.

Και ένα άλλο μπέρδεμα που μπορεί να δημιουργηθεί: Σε κάποιον δίσκο του ο Ναύτης, παίζει έναν σκοπό με ονομασία "Συρτός του Μαριάνου". Με την διαφορά όμως, ότι είναι σύνθεση του Ναύτη, αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργη Μαριάνου.
Ο Γιώργης Μαριάνος έγραψε την δική του, λαμπρή ιστορία. Όχι όμως σαν συνθέτης, αλλά σαν μεγάλος δεξιοτέχνης, σαν δάσκαλος του βιολιού, σαν δάσκαλος των συρτών σε αρκετούς λυράρηδες τότε που τα συρτά ήταν άγνωστα από τον Αποκόρωνα και πέρα και βέβαια, σαν μια λεβέντικη παρουσία στα κρητικά μουσικά δρώμενα.